Vyhľadať
Close this search box.

Nová daň z finančných transakcií na Slovensku

Vláda Slovenskej republiky schválila dňa 18. septembra 2024 zákon o novej dani z finančných transakcií. Po jeho schválení by mal byť účinný od apríla 2025 a bude sa týkať právnických osôb aj fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi/živnostníkmi.

Vláda Slovenskej republiky schválila dňa 18. septembra 2024 zákon o novej dani z finančných transakcií. Po jeho schválení parlamentom by mal byť účinný od apríla 2025 a bude sa týkať právnických osôb aj fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi/živnostníkmi.

Daň z finančných transakcií sa bude vzťahovať na bankové prevody z podnikateľských účtov a používanie platobných kariet podnikateľských účtov. Podnikatelia budú musieť mať zriadený podnikateľský (transakčný) účet na vykonávanie finančných transakcií súvisiacich s ich podnikaním na Slovensku. Navrhuje sa, aby podnikatelia platili daň vo výške 0,4% z prevádzanej sumy s maximálnym poplatkom 40 Eur za bankový prevod. Napríklad, ak podnikateľ zaplatí svojmu dodávateľovi 5000 Eur bankovým prevodom, daň bude 20 eur. Pri výbere hotovosti z bankomatu je navrhovaná sadzba dane 0,8%, teda ak si podnikateľ vyberie z bankomatu napr. 100 Eur, zaplatí na dani 0,80 Eur. Prekvapivý je preto návrh, aby podnikatelia platili len 2 eurá ročne za platby kartou, ktorú majú k podnikateľskému účtu. Preto budú podnikatelia s najväčšou pravdepodobnosťou v čo najväčšej miere platiť firemnými platobnými kartami namiesto robenia bankových prevodov, aby sa vyhli dani.

Nová daň by sa mala platiť mesačne s minimálnou daňou 0,01 Eur za finančnú transakciu.

Náš názor: Oficiálne oznámenie o úplne novej dani z finančných transakcií vyvolalo šok v slovenskej podnikateľskej komunite a oprávnene. Nová daň je súčasťou obrovského konsolidačného balíka verejných financií vo výške 2,7 miliardy Eur, keďže vláda je pod značným tlakom EÚ, aby začala vyrovnávať veľkú dieru v štátnom rozpočte. Pravdepodobne sa inšpirovala Maďarskom alebo Venezuelou, dvoma krajinami s podobnými daňami. Daň z finančných transakcií je druhým najväčším opatrením konsolidačného balíka a do štátneho rozpočtu má priniesť 700 miliónov eur. Silne o tom pochybujeme a vsádzame na kreativitu slovenských podnikateľov, ktorí budú hľadať cesty ako sa vyhnúť tejto bezprecedentnej dani, ktorá je ekonómami kritizovaná ako poškodzujúca najmä malé a stredné firmy. Podľa nášho názoru ide o škodlivú daň, ktorá spôsobí, že Slovensko sa stane krajinou s jedným z najvyšších efektívnych daňových zaťažení nielen v strednej Európe, ale v celej EÚ. Krajinou, ktorá bude výrazne menej konkurencieschopná a neatraktívna pre investorov

Nezabúdajte, že efektívne daňové plánovanie a odborné poradenstvo sú kľúčové pre zmiernenie akejkoľvek dane, nielen dane z finančných transakcií. Toto je naša oblasť, ktorej sa dlhodobo venujeme.

Hľadáte viac informácií o novej dani z finančných transakcií na Slovensku a ako sa jej vyhnúť? S viac ako 20-ročnými medzinárodnými skúsenosťami Vám ponúkame naše služby prispôsobené Vašim špecifickým potrebám. Kontaktujte nás telefonicky (+44 20 3974 1244) alebo e-mailom na office@bensonformations.com.

Zdieľať:

Ďalšie príspevky

Daň z darovania

Čo je daň z darovania? Ide o daň z prevodu, ktorá sa vzťahuje na bezodplatný prevod peňazí alebo majetku (t.j. daru) z jednej osoby na druhú.

Zanechajte nám odkaz