Search
Close this search box.

Darovací daň

Co je darovací daň? Jde o daň z převodu uvalená na bezúplatný převod peněz nebo majetku z jedné fyzické nebo právnické osoby na druhou.

Co je darovací daň? Jde o daň z převodu uvalená na bezúplatný převod peněz nebo majetku z jedné fyzické nebo právnické osoby na druhou. Aby byl převod považován za dar, musí být proveden bez náhrady, t.j. zadarmo, nebo v hodnotě nižší, než je jeho tržní hodnota.

Darování se často využívá při daňovém plánování ve formě dohodnutého převodu majetku, darování, např. na rodinné příslušníky během života dárce tak, aby se minimalizovala např. daň z dědictví později když dárce zemře. 

Různé státy přistupují k darovací dani různě. Mezi země bez darovací daně patří Argentina, Austrálie, Rakousko, Kanada, Kypr, Lichtenštejnsko, Nový Zéland, Norsko, Slovensko a Švédsko.

Naprostá většina zemí ale zavedla darovací daně s daňovými sazbami např. od 4% v Chorvatsku, 5% v Thajsku až po 50% v Německu nebo dokonce 60% ve Francii. V některých zemích darování podléhá běžnému zdanění v rámci daně z příjmů, např.  v České republice, Mexiku nebo Indii. Výjimky se mohou vztahovat na dary mezi manželi, nejbližšími rodinnými příslušníky nebo na dary pro různé charitativní účely (např. vzdělávací, lékařské).

Náš pohled: Oceňujeme výše uvedené země, které nezavedli darovací daně, protože na zdaňování darů v jakékoli formě nevidíme nejmenší důvod. Jak se dá obhájit uvalení daně na převod, darování soukromého majetku bez protihodnoty jiné osobě? Dovolíme si tvrdit, že na to neexistuje žádný rozumný důvod.

Na základě dlouholetých praktických zkušeností s mnoha klienty připomínáme, že efektivní daňové plánováníodborné konzultace jsou klíčové pro optimalizaci a minimalizaci jakékoli, nejen darovací daně. Toto je oblast kde máme zkušenosti a ve které víme být nápomocni.

Hledáte podrobnější informace o zdanění darů nebo potřebujete poradit, jak správně darovat dar bez daňových dopadů ve vaší zemi? S více než 20 lety mezinárodních zkušeností v oblasti daňového práva Vám nabízíme naše služby šité na míru Vašim konkrétním potřebám. Kontaktujte nás telefonicky (+44 20 3974 1244) nebo e-mailem na office@bensonformations.com.

Sdílet:

Další články

Nová daň z finančních transakcí na Slovensku

Vláda Slovenské republiky schválila dne 18. září 2024 zákon o nové dani z finančních transakcí. Po její schválení by měla být účinná od dubna 2025 a bude se týkat jak právnických osob, tak fyzických osob, které jsou podnikateli/živnostníky.

Daň z příjmů právnických osob v Lucembursku

Lucemburský daňový systém rozlišuje mezi korporátními rezidenty a nerezidenty. Zatímco korporátní rezidenti jsou povinni platit daně z celosvětových příjmů, korporátní nerezidenti jsou zdaněni pouze z příjmů z Lucemburska, tj. příjmů původem z území Lucemburska.

Zanechte nám vzkaz